Youth Exchange

Youth Exchange

 De Hoge Rielen stimuleert jongeren via een youth exchange tot internationale uitwisseling.

 • Groepen jongeren uit verschillende landen ontmoeten elkaar rond een zelfgekozen thema.
 • De jongeren werken zelf mee aan het programma.
 • De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen.
 • De jongeren leren van elkaar en elkaars cultuur op een niet-formele manier (bv. via workshops, spelen, activiteiten ...)

Youth Exchange 2023
HUMAN RIGHTS with Nature and Art

Van zondag 03/09/2023 t.e.m. zaterdag 9/09/2023

 

Leer je graag nieuwe mensen uit andere landen kennen? Vind je het onderwerp mensenrechten enorm belangrijk? Dan is deze groepsuitwisseling helemaal wat jij zoekt!

Met deze interculturele uitwisseling in Brežice (Slovenië), brengen we jonge mensen samen uit 4 landen: België, Roemenië, Ierland en Slovenië. De focus van de uitwisseling zal liggen op mensenrechten. We gaan met het thema aan de slag via outdoor en creatieve activiteiten

Ons doel? Het vergroten van solidariteit, samenwerking, interculturele dialoog en sociale inclusie. Met kunst kunnen obstakels, zoals taal, worden overstegen en het nodigt ons uit om te reflecteren over, maar ook te antwoorden op problemen gerelateerd aan mensenrechten. Outdoor activiteiten nodigen uit tot teamwork, sociaal en milieubewustzijn. Ze bevorderen het zelfbewustzijn van de deelnemers, vergroten je capaciteiten om uitdagende omstandigheden aan te kunnen en helpen je respectvolle en zorgzame relaties te ontwikkelen.

Is dit iets voor mij?

 • Ben je minstens 18 jaar en niet ouder dan 24 jaar?
 • Kan je gesprekken in het Engels voeren?
 • Heb je interesse in de mensenrechten?

3 x ja? Dan is dit zeker iets voor jou!

Accommodatie en eten
Tijdens je verblijf komt je niets te kort!
Je verblijft in het youth centre Brežice in Slovenië. Je slaapt in een kamer die je deelt met andere deelnemers.
Er worden 3 maaltijden per dag en snacks voor tussendoor voorzien.

Kostprijs
Je hebt zelf bijna geen kosten. Vervoer, verblijf en maaltijden worden gefinancierd door Erasmus+. Je reiskosten worden terugbetaald tot € 275. Je hebt enkel nog wat zakgeld nodig voor drankjes of andere extra's.

Wat mag ik verwachten?

Bij de start ligt de focus vooral op groepsvorming en elkaar leren kennen: je ontdekt wie de andere deelnemers zijn, waar iedereen vandaan komt en je leert samenwerken om een aantal uitdagingen tot een goed einde te brengen.

Later in het programma verschuift de focus naar het thema mensenrechten. Verwacht je aan heel wat workshops over verschillende onderwerpen, met een creatieve aanpak of in een outdoor setting.

Wat wordt van mij verwacht?

 • Voor een goede groepsdynamiek vragen we je de volledige uitwisseling aanwezig te zijn.
 • Wij houden van doeners, denkers en durvers: een actieve deelname aan het programma stellen we op prijs.
 • Tijdens het voorbereidingsmoment komen we met alle Belgische deelnemers samen. 't Is tof als alle deelnemers dan van de partij zijn.
 • Samen met de andere deelnemers bereid je een voorstelling voor over België voor de culturele avond.

Interesse?

Stuur voor meer info gerust een mailtje naar educatie@dehogerielen.be.

Wil je graag mee? Vul het formulier in via deze link voor 15/6. We selecteren de 6 deelnemers op basis van motivatie en laten zo snel mogelijk weten of je erbij bent.

Afgelopen Youth Exchanges

2022: HaRt – Human Rights through art & outdoor education

In de zomer van 2022 kwamen 20 jongeren uit België, Slovenië en Roemenië samen in de Hoge Rielen voor een uitwisseling rond mensenrechten. 

De week was gevuld met creatieve en outdoor activiteiten. Via non-formele oefeningen en discussies leerden ze over mensenrechten. Via kunstbeleving en -expressie leerden ze zich uitdrukken over deze rechten. Zo namen ze deel aan een workshop ‘spoken word’, deden ze een touwenparcours op hoogte, volgden ze de workshop ‘mensenrechten in je rugzak’, maakten ze hun eigen graffitiwerk omtrent mensenrechtenactivisme en bezochten ze het Red Starline Museum.

2018: Off The Grid

In 2018 organiseerden we samen met Karavaan (België), Villa Elba (Finland) en Cita Di Torina (Italië) de jongerenuitwisseling Off The Grid.

Hoe zou het zijn om een sociaal netwerk uit te bouwen zonder sociale media en technologie? Belgische, Italiaanse en Finse jongeren gingen de uitdaging aan. Ze gingen back to basics. Het enige waarop ze waren aangewezen, was de natuur en elkaar. Het was een internationale uitwisselingsweek vol interculturele uitwisseling, avontuur en natuurbeleving.

Deel deze pagina: