Youth Exchange

Youth Exchange

 De Hoge Rielen stimuleert jongeren via een youth exchange tot internationale uitwisseling.

  • Groepen jongeren uit verschillende landen ontmoeten elkaar rond een zelfgekozen thema.
  • De jongeren werken zelf mee aan het programma.
  • De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen.
  • De jongeren leren van elkaar en elkaars cultuur op een niet-formele manier (bv. via workshops, spelen, activiteiten ...)

Youth Exchange  - StudioStar 2024

Van zondag 01/09/2024 t.e.m. zaterdag 07/09/2024

Ga in september samen met jongeren van Luxemburg, Portugal, Griekenland en Roemenië creatief aan de slag rond het mensenrecht ‘Equality and Freedom from Discrimination’.

Voor de tweede editie van StudioStar organiseren we een jongerenuitwisseling en laten we ons inspireren door artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het fundamentele principe van gelijkheid en vrijheid van discriminatie benadrukt:

Een ieder heeft recht op alle rechten en vrijheden die zijn vastgelegd in de Verklaring van de Rechten van de Mens, zonder enig onderscheid van welke aard dan ook, zoals ras, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status. Recht op gelijkheid en vrijheid van discriminatie - Impact van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (coe.int).

Wij nodigen JOU uit om dit cruciale aspect van de mensenrechten te onderzoeken, interpreteren en uiten via verschillende artistieke media.

WIE? WANNEER? WAAR?
-
StudioStar 2024 brengt deelnemers van 16 tot 26 jaar uit verschillende Europese landen samen.
-
De uitwisseling zal plaatsvinden in België, vlakbij Brussel, in het Centrum voor Jeugd, Kunst en Creatie - Destelheide, en biedt een inspirerende omgeving voor artistieke verkenning, samenwerking en culturele uitwisseling.
-

  • Van 1 tot 7 september in Destelheide (Dworp, BE), reisdagen inbegrepen
  • Voor iedereen van 16 - 26 jaar
  • Je spreekt een mondje Engels
  • Voorkennis van mensenrechten is niet nodig, veel goesting om bij te leren wel
  • Deelname is gratis!

WAT? 

Neem deel aan een verrijkend intercultureel programma dat eenheid en begrip bevordert met deelnemers uit verschillende landen. Door Brussel te ontdekken kunnen jongeren zich verbinden met verschillende achtergronden en zich tegelijkertijd verdiepen in de mensenrechten door:

Audio: Maak boeiende podcasts die stemmen versterken en diverse ervaringen delen

Video: Vertel meeslepende visuele verhalen die de essentie van gelijkheid weergeven door middel van cinematografie en animatie

Visueel: Druk gedachten en ideeën uit door middel van schilderen en tekenen, waardoor een gesprek over gelijkheid ontstaat

Performance: Toon dynamische theater- en dansvoorstellingen waarin thema's als gelijkheid en veerkracht worden onderzocht

Wat is StudioStar?
StudioStar is een innovatief project geïnitieerd door Destelheide, Hanenbos en de Hoge Rielen (in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw Algemene Dienst Jeugdtoerisme ADJ) en de Service national de la jeunesse / SNJ Luxembourg, in samenwerking met de Raad van Europa's platform voor jeugdcentra. Het is een platform gericht op het versterken van jonge geesten, het bevorderen van een goed begrip van de mensenrechten en het aanmoedigen van creatieve expressie.

Voor de eerste editie van StudioStar maakten jongeren uit maar liefst 10 Europese landen in 13 verschillende jeugdcentra een boeiende podcastreeks die ingaat op het recht op expressie. In de StudioStar-podcastreeks verkennen de jongeren het concept van vrijheid van meningsuiting, de grenzen ervan, en de waarde van dit fundamentele mensenrecht in hun thuisland. 

StudioStar 2023

Interesse?

Stuur voor meer info gerust een mailtje naar educatie@dehogerielen.be.

Wil je graag mee? Schrijf je in via de blauwe button.

inschrijven

Wil je graag deelnemen?

Schrijf je in

Afgelopen Youth Exchanges

2023: HUMAN RIGHTS with Nature and Art

Met deze interculturele uitwisseling in Brežice (Slovenië), brachten we jongeren samen uit 4 landen: België, Roemenië, Ierland en Slovenië. De focus van de uitwisseling lag op mensenrechten. We gingen aan de slag met het thema via outdoor en creatieve activiteiten. 

Het doel? Het vergroten van solidariteit, samenwerking, interculturele dialoog en sociale inclusie. Met kunst kunnen obstakels, zoals taal, worden overstegen en het nodigt uit om te reflecteren over, maar ook te antwoorden op problemen gerelateerd aan mensenrechten. Outdoor activiteiten nodigen uit tot teamwork, sociaal en milieubewustzijn. Ze bevorderen het zelfbewustzijn van de deelnemers, vergroten je capaciteiten om uitdagende omstandigheden aan te kunnen en helpen je respectvolle en zorgzame relaties te ontwikkelen.

2022: HaRt – Human Rights through art & outdoor education

In de zomer van 2022 kwamen 20 jongeren uit België, Slovenië en Roemenië samen in de Hoge Rielen voor een uitwisseling rond mensenrechten. 

De week was gevuld met creatieve en outdoor activiteiten. Via non-formele oefeningen en discussies leerden ze over mensenrechten. Via kunstbeleving en -expressie leerden ze zich uitdrukken over deze rechten. Zo namen ze deel aan een workshop ‘spoken word’, deden ze een touwenparcours op hoogte, volgden ze de workshop ‘mensenrechten in je rugzak’, maakten ze hun eigen graffitiwerk omtrent mensenrechtenactivisme en bezochten ze het Red Starline Museum.

2018: Off The Grid

In 2018 organiseerden we samen met Karavaan (België), Villa Elba (Finland) en Cita Di Torina (Italië) de jongerenuitwisseling Off The Grid.

Hoe zou het zijn om een sociaal netwerk uit te bouwen zonder sociale media en technologie? Belgische, Italiaanse en Finse jongeren gingen de uitdaging aan. Ze gingen back to basics. Het enige waarop ze waren aangewezen, was de natuur en elkaar. Het was een internationale uitwisselingsweek vol interculturele uitwisseling, avontuur en natuurbeleving.

Deel deze pagina: