Uitreiking Quality Label for Youth Centres

Uitreiking Quality Label for Youth Centres

De Hoge Rielen ontvangt Quality Label for Youth Centres van de Raad van Europa

Europa bekroont de Hoge Rielen met kwaliteitslabel

Zaterdagavond 5 februari ontving jeugdverblijfsdomein de Hoge Rielen officieel het Quality Label for Youth Centres van de Raad van Europa in aanwezigheid van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle. Dit alles vierden we in de prachtige setting van het WinterWarmfestival.

In het hartje van de Kempen, ligt de Hoge Rielen. Op het uitgestrekte domein vind je unieke slaapfaciliteiten en is er plaats voor onder andere sport en spel, fiets- en ontdekkingstochten, wandelingen, kampeertochten en zelfs vergaderingen en feesten. Een domein van 230 hectare vol groen, dat zijn maar liefst 345 voetbalvelden of meer dan twee miljoen vierkante meter natuur. Een groene oase die ook de labelcommissie van de Raad van Europa deed verbazen.

De Hoge Rielen behaalde reeds in 2020 het Quality Label for Youth Centres van de Raad van Europa. Dit kwaliteitslabel wordt op Europees niveau uitgereikt aan centra met een focus op jeugdwerk en non-formeel leren. Om het label te behalen moet het jeugdcentrum aan een reeks strenge kwaliteitscriteria voldoen. Na een intensieve doorlichting van drie dagen in september 2019, besliste de Europese Stuurgroep inzake Jeugd van de Raad van Europa om het Quality Label for Youth Centres aan de Hoge Rielen toe te kennen. 

 “De Hoge Rielen is het vijftiende jeugdcentrum in Europa en – naast zusterorganisatie Destelheide in Dworp - het tweede in Vlaanderen dat het Quality Label for Youth Centres van de Raad van Europa ontvangt. We zijn enorm blij met dit prestigieuze kwaliteitslabel. Zo kunnen we onze internationale samenwerkingen met de andere jeugdcentra in Europa verduurzamen.”

Bert Mellebeek

Uniek, respectvol en gehele educatieve ervaring
Volgens de labelcommissie is de Hoge Rielen een unieke plaats waar op vlak van infrastructuur alles mogelijk is. Dit biedt heel veel mogelijkheden voor een grote diversiteit aan groepen. De labelcommissie was bijzonder getroffen door de respectvolle, open en warme manier waarop het personeel van de Hoge Rielen met elkaar en hun (jonge) gasten omgaat. Daarnaast waren ze blij te zien dat de Hoge Rielen continu nadenkt over een educatieve ervaring voor hun gasten, niet enkel in hun activiteiten, maar doorheen het ganse verblijf, van begin tot einde.

Kinderrechten in reuzegrote cartoons
De waarden van het label – democratie, rechtstaat en mensenrechten – wil de Hoge Rielen dan ook op verschillende manieren uitdragen, in onze werking, onze activiteiten, maar ook in … beeld. Dat we kinder- en mensenrechten hoog in het vaandel dragen, daar p(l)akken we graag mee uit. Cartooniste Laura Janssens van de webcomic ‘Niet Nu Laura’ tekende voor de Hoge Rielen illustraties over de kinderrechten die een directe link hebben met het domein. De tekeningen zijn een vertrekpunt om met kinderen en jongeren te spreken over kinder- en mensenrechten. Je ontdekt de tekeningen en cartoons op reuzegrote stickers op verschillende locaties in de Hoge Rielen. 

Jongeren ervaren mensenrechten
Naast de thema’s ‘natuur’, ‘cultuur’ en ‘groepsvorming en samenwerken’, biedt de Hoge Rielen ook workshops aan rond het thema ‘mensenrechten’. Tijdens de workshops ‘mensenrechten in je rugzak’ en ‘bos vol apps en pixels’ ervaren kinderen en jongeren mensenrechten op een speelse manier en dagen ze zichzelf uit om er mee aan de slag te gaan. Op die manier leren ze hun rechten kennen, staan ze stil bij wat dit voor hen betekent en denken ze actief na over hoe we er als samenleving mee omgaan.

Lokaal en internationaal hand in hand
Door de COVID-19-pandemie kon de award ceremony van het Quality Label for Youth Centres niet plaatsvinden in 2020. De vijfde editie van het festival WinterWarm dat de Hoge Rielen samen met lokale partners cultuurhuis de Warande (Turnhout), cc ’t Schaliken (Herentals) en gemeente Kasterlee organiseert, was de ideale setting om deze feestelijke internationaal getinte gebeurtenis te vieren. Het Theater dat in de derde fase van de uitvoering van het Masterplan van de Hoge Rielen volledig vernieuwd werd, was als Winterbar het festivalcentrum van WinterWarm.

“Het Quality Label for Youth Centres is een mooie erkenning voor het werk dat de Hoge Rielen doet voor de jeugdsector. Om die kwaliteit te kunnen blijven bieden, investeer ik €8,5 miljoen euro in de versnelde uitvoering van de vierde fase van het Masterplan van de Hoge Rielen. Zo kunnen jongeren naar hartenlust genieten van overnachtingsmogelijkheden die voldoen aan de modernste eisen inzake duurzaamheid en ecologie.”

Vlaams minister Benjamin Dalle

Over de Hoge Rielen
Eind jaren ’70 transformeerde de Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal met verschillende sportvelden en een  klimbos.

Deel deze pagina: