Natuur

Natuur

Op de Hoge Rielen geniet je van de immense groene omgeving. Trek erop uit in de volle natuur en laat je verrassen door een verscheidenheid aan landschappen.

Om de kwaliteiten en mogelijkheden van de groene ruimte optimaal te benutten, heeft de Hoge Rielen een bosbeheersplan. Dit plan omvat een duidelijke langetermijnvisie op het beheer van het domein.

Wist je trouwens dat we op de Hoge Rielen ook bijzondere gasten hebben? Een kolonie honingbijen dragen mee zorg voor het domein!

Landschappen domein

De Hoge Rielen is een domein van 230 hectare waar je je naar hartenlust kan uitleven in een oase van groen.

Deze oppervlakte is te vergelijken met maar liefst 345 voetbalvelden of meer dan 2 miljoen vierkante meter natuur met zijn diverse landschappen. 

De Hoge Rielen heeft namelijk vele gedaantes, die elk hun ecologische waarden hebben.

Bos

Gemengd bos: het grootste deel van het domein bestaat uit recreatief gemengd bos van loofboomsoorten en grove den.

Dennenbos: om cultuurhistorische redenen zijn er twee plaatsen waar we door verjonging het dennenbos in stand houden.

Heide

Geniet van de prachtige purperen heide op de Hoge Rielen.

Door de belangrijke waarde van fauna houden we ook enkele heidestroken in stand. Deze zijn verbonden door heide-corridors om het leefgebied van vlinders en libellen te vergroten.

Water

Geniet van mooie vijvers en plassen zoals het Kikkerkwartier, de zwemvijver en de Spiegelaer.

Op het domein vind je ook verschillende waterpartijen. Naast hun natuurlijke functie hebben ze ook nog een educatieve of recreatieve functie. 

Natuurgebieden

Op de Hoge Rielen tref je ook twee mooie natuurgebieden aan: de Goorkens en de Duinen. Deze gebieden zijn niet toegankelijk, maar op het domein zijn er enkele plaatsen die een mooi uitzicht bieden op deze natuurlandschappen.

Ontdek de rijke geschiedenis en de verschillende landschappen van de Hoge Rielen tijdens een gegidste landschapswandeling.

Meer info

Kruip in de huid van een natuuronderzoeker en kom tijdens een biotoopstudie meer te weten over het bos, de heide of het water.

Meer info

De natuurloop voert je langs de mooiste plekjes van het domein. Geniet al joggend of wandelend van de verrassende landschappen.

Meer info

Bosbeheerplan

Samen met de Hoge Rielen stelde het Agentschap Natuur & Bos een bosbeheerplan op, geïnspireerd op het masterplan van het domein.

Het bosbeheerplan geeft aan waar we met het beheer van het domein heen willen en geeft inzicht in de kwaliteiten en de mogelijkheden van het domein. 

De bossen en natuurgebieden worden in samenspraak met de Hoge Rielen beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

  • Het dennenbestand verandert langzaamaan tot gemengd loofhout.
  • In het duinengebied blijft een tiental hectare puur dennenbestand bewaard. In dit gebied liggen nog veel oude loodsen.
  • Het plan voorziet ook in de creatie van ‘patches’ (doorgangen) tussen de verscheidene natuurgebieden. Dit bevordert de biodiversiteit en maakt de natuurgebieden groter.
  • Het beheer van de toegankelijke natuurgebieden gebeurt met het oog op het ontstaan van gevarieerde bossen en biotopen. Dode bomen worden niet omgehakt en bramen worden niet altijd geruimd.

Draag met je groep bij aan het beheer van het domein en leef je helemaal uit in de natuur!

Workshop natuurbeheer

Bijenproject

Sinds 2016 wonen er bijzondere gasten op de Hoge Rielen: een kolonie honingbijen. Ze leven in een unieke bijenkast, de ‘hobosfeer’. Deze speciale, ronde bijenkast vergemakkelijkt het leven van de honingbijen. In deze kast kunnen ze hun nest op een natuurlijke manier bouwen, waardoor ze rustiger en sterker zijn.

Onze imker Oliver controleert de bijenkast regelmatig en zorgt ervoor dat de honingbijen niets te kort komen.

Benieuwd hoe honingbijen leven en waarom ze zo belangrijk zijn? Ontdek het in de workshop ‘De wereld van de bijen’ voor kinderen van 6 – 12 jaar.

Workshop 'De wereld van de bijen'
Deel deze pagina: