Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

De Hoge Rielen breng je misschien niet onmiddellijk in verband met kunst en cultuur. Toch kan je op het domein genieten van enkele culturele schatten en kunstprojecten in de natuur.

Kunstenaar Nick Steur liet met zijn performance IMPACT een gecreërde steen van 3 ton van een hoogte van 30m naar beneden vallen aan Gebouw 47 - Ree. 

Het geluidskunstwerk “A Fool’s Paradise” laat je de mooiste plekken van het domein ontdekken op een héél bijzondere manier.

Meer fan van beeldende kunst? Ga eens een kijkje nemen naar onze kunstige bijenkijkwand.

Of eerder liefhebber van de dichtkunst? Op verschillende plaatsen op het domein vind je litenatuurtjes terug, korte gedichtjes over de natuur.

IMPACT - Nick Steur

Donderdag 25 januari 2024 gaf Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle het startschot van fase 4a van het Masterplan van de Hoge Rielen.

Kunstenaar Nick Steur liet de ‘eerste steen’ vallen tijdens de performance IMPACT. Aan Gebouw 47 – Ree liet hij een gecreëerde steen van 3 ton van een hoogte van 30m naar beneden vallen.

Met het loslaten van een enorm gewicht wordt de aandacht gericht op het onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De steen blijft liggen en wordt geïntegreerd in het pleintje voor het gebouw.

Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk. 

Geluidskunstwerk “A Fool’s Paradise” - Fiona Tan

In het landschap van de Hoge Rielen bevindt zich een onzichtbaar kunstwerk van Fiona Tan: “A Fool’s Paradise”.

Het neemt geen fysieke ruimte in want het is niet materieel. Het gaat om een verhaal dat je beluistert met een koptelefoon.

Op vier plekken nemen stemmen, geluiden, ideeën en verhalen je blik over en laten je het landschap op een bijzondere manier bekijken.

Fiona Tan (Indonesië, 1966), internationaal bekend om haar audiovisuele installaties en kunst zoals films en fotowerk, maakte het geluidskunstwerk “A Fool’s Paradise” in opdracht van de Vlaamse overheid en het Fonds voor Culturele Infrastructuur (Foci).

Dit geluidskunstwerk werd artistiek begeleid door de kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester naar aanleiding van het masterplan voor de Hoge Rielen van Studio Associato Secchi-Viganò.

Zin om “A Fool’s Paradise” te beluisteren?

Wil je het geluidskunstwerk liever onder begeleiding ontdekken?

Begeleide activiteit "A Fool's Paradise"

Ontleen een Ipod en koptelefoon via het onthaal en ga zelf te voet of met de fiets op pad.

Uitleenactiviteit "A Fool's Paradise"

Bijenkijkwand - Jason van der Woude

Breng gerust een bezoekje aan de bijen op de Hoge Rielen!

De verwevenheid tussen cultuur en natuur ontdek je immers ook van achter de unieke bijenkijkwand. Je kan de kolonie honingbijen in alle veiligheid gaan bekijken achter Kamp 33 – Laars.

Dit kunstwerk werd in 2017 gemaakt door Jason van der Woude. Zo kunnen de kinderen tijdens de workshop “De Wereld van de Bijen” op een veilige manier naar de bijen gaan kijken.

Jason van der Woude is een Nederlandse kunstenaar. Hij creëert grote installaties met flinke hoeveelheden van hetzelfde herbruikte materiaal. Zo maakte hij voor de vaste collectie van de Verbeke Foundation de gelijkaardige constructie “Open ruimte, Open functie”.

Onze bijenkijkwand is opgebouwd uit gerecupereerde ramen afkomstig uit oude gebouwen van de Hoge Rielen. Vanuit bovenaanzicht volgt de wand de vorm van een bijenraat.

Benieuwd hoe honingbijen leven en waarom ze zo belangrijk zijn? Ontdek het in de workshop ‘De wereld van de bijen’ voor kinderen van 6 – 12 jaar.

Workshop 'De wereld van de bijen'

Litenatuurtjes

In 2009 werden in de Hoge Rielen een aantal “staaltjes natuur” van Geert De Kockere geplaatst. Deze korte gedichten over de natuur werden uit Cortenstaal gesneden en zijn verspreid over het domein te vinden.

Laat je ontroeren door poëtische tekstjes vol woordspelingen, een vleugje humor en een knipoog naar de mens. Je vindt deze woordkunstwerkjes terug bij Gebouw 8 - Boog, Gebouw 10 - Gitaar, Gebouw 15 – Lamp, Gebouw 17 - Spade en in de vijver aan Poort Noord.

Geert De Kockere is een Vlaamse kinder- en jeugdauteur en dichter. 

Deel deze pagina: