StudioStar

StudioStar 2023

StudioStar is een Europees project, opgestart vanuit het netwerk van het Quality Label for Youth Centers van de Raad van Europa, waarbij jongeren van verschillende landen een creatief proces doorlopen en hun stem laten horen over mensenrechten.

10 landen, 11 podcasts, 13 jeugdcentra

De afgelopen maanden hebben jongeren uit maar liefst 10 Europese landen, onder professionele begeleiding, intensief samengewerkt in 13 jeugdcentra. Het resultaat van hun inspanningen is een boeiende podcastreeks die ingaat op het recht op expressie. In de StudioStar-podcastreeks verkennen de jongeren het concept van vrijheid van meningsuiting, de grenzen ervan, en de waarde van dit fundamentele mensenrecht in hun thuisland.

De podcastreeks is vanaf 10 december te beluisteren op onze website of op Spotify.

s

Beluister de volledige podcastreeks van StudioStar

Luister hier

Lancering podcastreeks StudioStar

10 december 2023

Op zondag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, lanceerden de centra in het netwerk van het Quality Label van de Raad van Europa de podcastreeks van StudioStar.

We lanceerden de StudioStar-podcastreeks tijdens ‘StudioStar Live’, een online live show. Deelnemers vanuit verschillende landen kwamen op dat moment samen in hun respectievelijke jeugdcentra. Ze vertelden over hun ervaringen tijdens het maken van de podcastreeks en er werd ook geluisterd naar verschillende fragmenten. 

Heb je de live show gemist? Herbekijk StudioStar Live in het Facebook Event.

Facebook Event StudioStar Live

Podcast België

Voor de Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos, de jeugdcentra die in opdracht van de Vlaamse Overheid worden beheerd door de Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ), zetten 7 jongeren tussen de 16 en 23 jaar zich achter de microfoon én aan de eettafel. Ze maakten een creatieve podcast in de vorm van een tafelgesprek tijdens een etentje onder vrienden. “We hopen dat die aanpak inspireert om het gesprek verder te zetten aan de eettafel thuis of bij vrienden”, zegt Nora, een van de Belgische deelnemers. Het maken van de podcast was voor haar een heel leerrijke ervaring. 

“Het is belangrijk dat jonge mensen leren om hun mening te delen. Luisteren naar anderen geeft je de kans om je perspectief te verbreden, bij te leren en je eigen mening bij te stellen. Ook als samenleving moeten we meer in gesprek gaan. Maar alles begint bij kennis. Dan is deze podcast een heel behapbare manier om te starten.” 

Nora Vissers

Belgische deelnemer StudioStar

StudioStar is een initiatief van de Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos (België) en Centre Cinqfontaines - Service National de la Jeunesse (Luxemburg)

In samenwerking met Youth Centre Brežice (Slovenië), FITT Timisoara Youth House (Roemenië), IPDJ Lisbon Youth Centre (Portugal), Braga Youth Centre (Portugal), Killarney Youth Centre (Ierland), Education and Innovation Youth Center of Florina - Active Youths (Griekenland), WannseeFORUM Youth Centre (Duitsland), Marttinen Youth Centre (Finland) and Plovdiv Youth Centre (Bulgarije)

Ondersteund door de Raad van Europa.

Volg StudioStar Live online

Registreren
Deel deze pagina: