Start bouwproject Masterplan Fase 4a

Start bouwproject Masterplan Fase 4a

Donderdag 25 januari gaf Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle het startschot van fase 4a van het Masterplan van de Hoge Rielen.

4 nieuwe gebouwen en herinrichting middenweg

Donderdag 25 januari 2024 legde Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle de symbolische eerste steen van de nieuwe bouwwerken op de Hoge Rielen. De Vlaamse Overheid investeerde €10,7 miljoen euro in de uitvoering van de vierde fase van het Masterplan van de Hoge Rielen. Als eerste neemt het bouwteam Gebouw 37 – Zonnebril, Gebouw 45 – Valk, Gebouw 47 – Ree en Gebouw 56 – Eekhoorn onder handen. Ze krijgen een totale make-over met focus op duurzaamheid, toegankelijkheid en beleving. Ook de centrale middenweg transformeert naar een trage, gastvriendelijke verbinding met pleintjes waar gasten en passanten elkaar kunnen ontmoeten.

“Investeren in kinderen en jongeren is ervoor zorgen dat er voldoende kwaliteitsvolle ruimte is waar ze zichzelf kunnen zijn, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ravotten met leeftijdsgenoten. Zo creëren we ruimte om kind en jong te zijn, vandaag en in de toekomst. De Hoge Rielen is een oase van rust, je kan hier even ontsnappen en genieten. Met deze bijkomende investering zorgen we voor een kwaliteitsimpuls, zodat onze eigen jeugdverblijven méér zijn dan mee met hun tijd."

Benjamin Dalle

Vlaams minister van Jeugd

Gebouw 45 – Valk en Gebouw 56 – Eekhoorn wisselen van functie. Gebouw 45 – Valk, voormalig een polyvalente ruimte met kleine vergaderruimte wordt een verblijfsgebouw waar groepen tot 36 personen kunnen overnachten. Gebouw 56 – Eekhoorn, voorheen een verblijfsgebouw wordt verbouwd tot een gebouw met drie multifunctionele ruimtes, sanitair, keuken en barzone. De overige gebouwen behouden hun functie. Gebouw 37 – Zonnebril is de uitvalsbasis voor workshops van de educatieve dienst en bevat het sanitair van Kamp 37 – Zonnebril, het kampeerterrein voor individuele kampeerders en kleinere groepen. Gebouw 47 – Ree blijft een verblijfsgebouw voor 56 personen.

Maatschap Architectenbureau Bart Dehaene - RAAMWERK tekende voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen. In deze fase van het masterplan koos het ontwerpteam voor duurzame opties zoals ‘niet-bouwen’. Vierkante meters die je niet hoeft te bouwen, besparen energie. Zo hebben de nieuwe verblijfsgebouwen bijvoorbeeld geen gangen om de slaapkamers aaneen te schakelen. De slaapkamers komen rechtstreeks buiten uit.

“Door de continue investeringen zorgt de Vlaamse overheid voor een functionele, waardevolle infrastructuur. Ontworpen en gebouwd voor kinderen en jongeren. We zijn verheugd dat een nieuwe fase van het masterplan van de Hoge Rielen gerealiseerd wordt.”

Bert Mellebeek

Directeur de Hoge Rielen

IMPACT

Kunstenaar Nick Steur liet de ‘eerste steen’ vallen tijdens de performance IMPACT. Aan Gebouw 47 – Ree liet hij een gecreëerde steen van 3 ton van een hoogte van 30m naar beneden vallen. Met het loslaten van een enorm gewicht wordt de aandacht gericht op het onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De steen blijft liggen en wordt geïntegreerd in het pleintje voor het gebouw. Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk.

Tijdens het startevent toonden ook jonge woordkunstenaars Esohe Weyden, Aline Verbeke en Ulrike Burki hun artistieke talent. Ze brachten mooie gedichten die een relatie aangaan met de natuur, het domein en de werking van de Hoge Rielen.

Deel deze pagina: